Cybernetyka sportu - Kozioł, Ryszard (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1989)
Spis treści Wprowadzenie – s. 5; 2.Cybernetyka a sport wyczynowy – s. 9; 2.1. Wstęp – s. 9; 2.2. Klasyfikacja cybernetyki – s. 11; 2.3. Związki cybernetyki sportu z innymi dziedzinami wiedzy – s. 13; 2.4. Cybernetyka sportu jako samodzielna dyscyplina naukowa – s. 20; 3 Elementy ogólnej teorii systemów – s. 23; 3.1. Podstawowe właściwości systemów – s. 23; 3.2. Struktura systemu i jego sprzężenia – s. 31; 3.3. System, system wielki i system złożony – s. 40; 3.4. Systemy a modele – s. 47; 3.5. Podejście systemowe – s. 51; 4.System sterowania procesem treningowym – s. 53; 4.1. Formalizm a eksperyment – s. 53; 4.2. System "trener-zawodnik" – s. 55; 4.3. Rola statystyki matematycznej w badaniach sportowych – s. 62; 4.4. Identyfikacja stanu wytrenowania zawodnika – s. 68; 4.5. Wyniki badań modelowych – s. 75; 4.6. Algorytmy sterowania treningiem sportowym – s. 83; 4.7. Struktura systemu sterowania procesem treningowym – s. 97; 5.Systemy hierarchiczne w sporcie – s. 101; 5.1. Dyscyplina sportowa – s. 101; 5.2. Hierarchiczne systemy wielowarstwowe – s. 103; 5.3. Hierarchiczne systemy wielopoziomowe – s. 113; 5.4. Hierarchiczne systemy wielohoryzontowe – s. 120; 5.5. Uwagi na temat metod podejmowania decyzji – s. 124; 6.środki techniczne w cybernetyce – s. 127; 6.1. Uwagi ogólne – s. 127; 6.2. Charakterystyka komputera – s. 128; 6.3. Komputer osobisty – s. 129; 6.4. Mikroprocesor i pamięć – s. 130; 6.5. Komunikacja komputera z urządzeniami zewnętrznymi – s. 134; 6.6. System operacyjny i oprogramowanie komputera – s. 135; 6.7. Rynek komputerowy – s. 145; Piśmiennictwo – s. 147
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1989
Keywords: CYBERNETYKA; INFORMATYKA; TEORIA SPORTU; PODRĘCZNIK AKADEMICKI