Podstawy łyżwiarstwa - (:unkn) unknown (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 2005)
Spis treści: Wprowadzenie - s. 5; I. Wiadomości ogólne / Elżbieta Tyka - s. 7; II. Łyżwiarstwo podstawowe - technika i metodyka nauczania / Dariusz Tchorzewski - s. 15; 1. Pojęcia podstawowe - s. 21; 2. Nauka upadania na lodzie - s. 23; 3. Wstępne oswajanie się ze sprzętem - s. 24; 4. Jazda przodem - s. 26; 5. Hamowanie z jazdy przodem - s. 32; 5.1. Hamowanie półpługiem - s. 32; 5.2. Hamowanie pługiem - s. 35; 5.3. Hamowanie zwrotem (hokejowe) - s. 38; 5.4. Hamowanie na wewnętrznej krawędzi jednej łyżwy - s. 41; 5.5. Hamowanie na zewnętrznej krawędzi jednej łyżwy - s. 44; 6. Jazda tyłem - s. 45; 7. Hamowanie z jazdy tyłem - s. 50; 7.1. Hamowanie półpługiem - s. 51; 7.2. Hamowanie pługiem - s. 53; 7.3. Hamowanie na wewnętrznej krawędzi jednej łyżwy - s. 55; 8. Zwrot z jazdy przodem do jazdy tyłem i odwrotnie - s. 57; 8.1. Zwrot półobrotem - s. 57; 8.2. Zwrot przeskokiem obunóż - s. 60; 8.3. Zwrot przeskokiem z nogi na nogę - s. 62; 9. Przekładanka przodem - s. 63; 10. Przekładanka tyłem - s. 68; III. Gry i zabawy na łyżwach / Dariusz Tchorzewski, Marek Szczygieł - s. 73; 1. Gry i zabawy ożywiające - s. 77; 2. Gry i zabawy doskonalące jazdę przodem i tyłem - s. 80; Podstawy łyżwiarstwa; 3. Gry i zabawy doskonalące hamowania - s. 82; 4. Gry i zabawy doskonalące przekładanki - s. 85; 5. Gry i zabawy różne - s. 87; IV. Łyżwiarstwo figurowe / Marta Sierakowska - s. 89; V. Łyżwiarstwo szybkie / Dariusz Tchorzewski - s. 105; VI. Short-track / Dariusz Tchorzewski - s. 125; VII. Hokej na lodzie / Dariusz Tchorzewski - s. 141; VIII. Pierwsza pomoc przedlekarska / Arkadiusz Leśniak - s. 161; Bibliografia - s. 171
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 2005
Keywords: ŁYŻWIARSTWO; PODRĘCZNIK AKADEMICKI