Biologia : (skrypt dla studentów AWF) - Madej, Zdzisław; Szopa, Jan (Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha (Kraków), 1987)
Spis treści: Słowo wstępne – s. 7; I. Chemiczny skład organizmów – s. 11; 1. Związki nieorganiczne – s. 12; 2. Związki organiczne – s. 13; a) Białka – s. 13; b) Kwasy nukleinowe – s. 17; c) Węglowodany – s. 19; d) Lipidy – s. 20; II. Komórka – s. 23; 1. Komórkowa budowa organizmów – s. 23; 2. Budowa komórki – s. 24 a) Błona komórkowa – s. 23; b) System błon wewnątrzkomórkowych – s. 30; c) Aparat Golgiego V – s. 30; d) Lizosomy – s. 31; e) Rybosomy – s. 21; f) Mitochondria – s. 32; g) Centriole – s. 34; h) Jądro komórkowe – s. 34; III. Cykl życiowy komórki – s. 39; 1. Interfaza – s. 39; a) Synteza i funkcje: biologiczne DNA; b) Synteza i funkcje RNA – s. 40; c) , Synteza białka – s. 50; d) Regulacją działania genów – s. 55; e) Reprodukcja organelli cytoplazmatycznych – s. 59; 2. Mitoza – s. 61; IV. Tkanki – s. 67; 1. Pojęcie tkanki i zasady klasyfikacji tkanek – s. 67; 2. Tkanki nabłonkowe – s. 68; a) Nabłonek pokrywający – s. 68; b) Nabłonek gruczołowy – s. 73; c) Nabłonek zmysłowy – s. 77; 3. Tkanka łączna – s. 77; a) Budowa – s. 77; b) Tkanka łączna właściwa – s. 81; c) Tkanka łączna oporowa – s. 86; 4. Krew i limfa – s. 99; a) Krew – s. 99; b) Limfa – s. 105; 5. Tkanka mięśniowa – s. 105; a) Tkanka mięśniowa gładka – s. 107; b) Tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana szkieletowa – s. 110; c) Mięsień – s. 116; d) Tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana sercowa – s. 121; 6. Tkanka nerwowa – s. 123; a) Komórki nerwowe – s. 124; b) Rozmiary i morfologiczne zróżnicowanie neuronów – s. 129; c) Degeneracja i regeneracja włókna osiowego – s. 131; d) Synapsy – s. 133; e) Komórki neurosekrecyjne – s. 134; f ) Komórki glejowe – s. 134; V. Organizm i jego czynności – s. 139; 1. Organizm jako funkcjonalna całość – s. 139; 2. Podstawowe czynności życiowe organizmu – s. 140; a) Czynności wegetatywne – s. 141; b) Czynności animalne – s. 146; 3. Integracja funkcji organizmu - regulacja neurohormonalna – s. 150; VI. Reprodukcji organizmu – s. 167; 1. Rozród i czynności rozrodcze – s. 167; 2. Dymorfizm płciowy – s. 168; 3 Powstawanie gamet i mejoza – s. 169; a) Spermatogeneza – s. 169; b) Oogeneza – s. 174; c) Zapłodnienie – s. 175; 4. Rozwój zarodkowy - embriogeneza – s. 177; a) Bruzdkowanie – s. 177; b) Gastrulacja – s. 182; c) Organogeneza – s. 188; VII. Dziedziczność i zmienność – s. 197; 1. Historia i przedmiot badań – s. 197; 2. Podstawowe pojęcia i prawa dziedziczenia – s. 200; 3. Typy dziedziczenia – s. 203; Dziedziczenie proste pojedynczego czynnika – s. 204; b) Allele wielokrotne – s. 205; c) Dziedziczenie wielogenowe (wieloczynnikowe) – s. 207; 4. Sprzężenie genetyczne i niezależne dziedziczenie cech – s. 213; 5. Zaburzenia mejozy i ich konsekwencje genetyczne (mutacje chromosomowe) – s. 216; a) Crossing-over – s. 215; b) Nondisjunctio – s. 217; c) Deficjencje i duplikacje – s. 219; d) Inwersje – s. 219; e) Translokacje – s. 220; 6 Mutacje genowe – s. 220; a) Fenyloketonuria jako przykład choroby genowej – s. 221; b) Czynniki mutagenne – s. 222; 7; Dziedziczenie płci i cech sprzężonych z płcią – s. 224; a) Determinacja płci – s. 224; b) Oznaczanie genetycznej płci człowieka – s. 228; c) Dziedziczenie cech sprzężonych z płcią – s. 228; 8. Zmienność i jej źródła – s. 230; 9. Podstawowe pojęcia z zakresu genetyki populacji – s. 235; Mechanizmy ewolucji – s. 239; 1. Genetyczne uwarunkowania ewolucji – s. 239; 2. Czynniki ewolucji – s. 244; Mutacje – s. 244; b) Selekcja – s. 246; c) Izolacja – s. 247; d) Dryf genetyczny – s. 249; 3. Dobór naturalny – s. 251; a) Dobór stabilizujący – s. 251; b) Dobór skierowany – s. 252; c) Dobór rozrywający – s. 253; d) Dobór apostatyczny – s. 254; e) Dobór płciowy – s. 254; 4. Polimorfizm gatunków – s. 255; 5. Dobór naturalny i sprzężenia zwrotne – s. 259; 6. Szybkość ewolucji – s. 262
Kopia cyfrowa, oryginał: Kraków : Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha, 1987
Keywords: BIOLOGIA; PODRĘCZNIK AKADEMICKI